Hozd ki magadból a legtöbbet az állásinterjún!

19 September 2019
Patai Krisztina

Interjúkon többször tapasztaltam, hogy a jelöltek izgulnak. Ez nem mindenkire van pozitív hatással. Többek között nem tudnak koncentrálni, izgulnak vagy éppen nem veszik elég komolyan […]

Interjúkon többször tapasztaltam, hogy a jelöltek izgulnak. Ez nem mindenkire van pozitív hatással. Többek között nem tudnak koncentrálni, izgulnak vagy éppen nem veszik elég komolyan a helyzetet.

Hausmann Alíz írása.

Hogyan hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet?

Kiöltözünk a nagy napra, hiszen életünk talán első interjújára megyünk. Megnézzük a neten a gyakori kérdéseket és izzadt tenyérrel megjelenünk a megbeszélt helyen és időben. Próbáljuk a legjobb oldalunkat mutatni, mintha csak az első randinkon lennénk.

Az önéletrajzunk alapján az első rostán már átjutottunk, a következő alkalommal személyesen kell lenyűgözni a munkáltatót és meggyőzni, hogy mi vagyunk a legrátermettebbek a pozícióra.

A kiválasztások során találkoztam már olyan jelöltekkel, akik torzítottak tapasztalataikon, hogy jobb színbe tűntessék fel saját magukat. Olyan dolgokról, feladatokról is említést tettek, amit valójában a gyakorlatban még nem csináltak. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat, amikor a jelöltben megvan a tudás, tapasztalat, de valahogy mégsem tudja megfelelő módon kommunikálni. Egyik torzítás sem jó!

Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, hogy el tudjuk mondani azt, amihez valóban értünk és azt, ami a pályázott pozícióhoz is fontos. Sokan nem gondolnak bele, hogy amennyiben saját magukat és képességeiket nem a valódi módon tűntetik fel és félrevezetik a munkáltatót (talán önmagukat is), az egyik fél számára sem kifizetődő. Az elferdített információ alapján a munkáltató nagy elvárásokkal felveszi az új kollégát és olyan feladatokat bíz rá, amiket a kikozmetikázott CV szerint kisujjból meg tud csinálni, hiszen „évek óta” végez hasonló tevékenységet. Persze a rózsaszín köd hamar elszáll.

Mi lesz ennek a következménye?

A munkáltató becsapva érzi magát, hiszen nem ezekkel a feltételekkel választotta ki az új kollégát. A munkavállaló csalódott lesz, hogy nem tudja 100%-osan ellátni feladatait – nem is csoda, hiszen túl sok volt a #kamu-faktor -, ezáltal demotiválttá válik. Tehát kialakul egy mindkét fél számára kényelmetlen helyzet.

Elcsépelten hangozhat, de az interjú előtt fontos felkészülnünk, elsősorban abból, hogy mi milyenek vagyunk. ÖNISMERET! Miben vagyunk jók, miben szükséges még fejlődnünk, milyen csapatban érezzük jól magunkat, ahol hatékonyan tudunk dolgozni és milyen számunkra egy ideális vezető. Mindemellett természetesen, mivel egyességről van szó, szükséges azt is megvizsgálni, hogy a cégnek miért is éri meg minket alkalmazni. Mi az, amivel mi hozzá tudunk járulni a cég sikeréhez, mik azok a kompetenciák, tapasztalatok, amelyek jól jönnek az adott munkakörben.

Annak pedig alapnak kell lennie, hogy a #kamu-faktor a nullához közelít. CSAK ŐSZINTÉN! Az interjú után meg is kell mutatni, hogy mire vagyunk képesek a napi feladatok súlya alatt. Ahol már nem lesz elég pár jó mondat és a szájkarate.

Az okos interjúzó más hibájából tanul, mi, a Future Talents szakértői szívesen osztjuk meg tapasztalatainkat. Amennyiben szeretnél felkészülten érkezni az interjúra és a legtöbbet kihozni magadból, foglalj időpontot karrier-tanácsadásunkra. Csak néhány kattintás! Reméljük, hogy a következő alkalommal Téged is hozzá tudunk segíteni egy nyertes pályázathoz! Fordulj hozzánk bizalommal!