5 tipp a sikeres virtuális interjúhoz

2 April 2020
Patai Krisztina

A jelenlegi helyzetben valóban az a legjobb amit tehetünk, hogy otthon maradunk. Az élet viszont nem állt meg, a cégek online üzemmódba kapcsoltak és ez […]

A jelenlegi helyzetben valóban az a legjobb amit tehetünk, hogy otthon maradunk. Az élet viszont nem állt meg, a cégek online üzemmódba kapcsoltak és ez az interjúztatást is érinti. Szerencsére ma már nem jelent problémát a videó interjúk megszervezése, de jelöltként nehezebb dolgod lesz, hogy lenyűgözd a leendő munkáltatódat. Hoztunk néhány egyszerű tippet, amik segítségével online is lehengerlő lehetsz az interjún! 

1. Készülj fel !

Légy fókuszált, koncentrálj a kérdésekre és összeszedett válaszokat adj az interjúztatónak. Ha 6 mondatban nem tudsz megválaszolni egy kérdést, akkor esélyes, hogy elveszted a másik ember érdeklődését irántad.

Mik a legrelevánsabb szakmai tapasztalataid az új állás szempontjából? Ezeket mindenképpen csempészd bele a mondanivalódba.

Mely képességeiddel tudnál kitűnni a többi jelölt közül? A Skype interjúra ugyanúgy fel kell készülni, mintha személyesen mennél el a céghez. Sőt! Online még nehezebb jó benyomást kelteni, kevésbé érvényesül a személyes kisugárzás hatása. Ahhoz, hogy ezt ellensúlyozd, készülj fel minél alaposabban. Nézz utána a cégnek és figyelmesen olvasd el újra a pozíció leírását. Vedd elő az önéletrajzod és gyűjtsd össze néhány pontban, hogy mi az, amit mindenképp ki szeretnél emelni magadról. Ezáltal összeszedett, felkészült szakember benyomását fogod kelteni az interjún.  

2. Csinálj próbahívást 

Hívd fel egy barátodat, ismerősödet az interjú előtt pár órával. Ellenőrizd az internetkapcsolatot, a hang- és képminőséget. Ha valami nem működik megfelelően, még van időd kijavítani.  

3. Teremts megfelelő körülményeket 

Szólj előre a családodnak, hogy fontos interjúd lesz és vonulj el egy olyan helyiségbe, ahol biztosan nem zavarnak meg.

Rakj rendet magad körül, lehetőleg ne a ruhaszárító elé ülj le, és a családi fotófal sem a legjobb választás háttérnek. Figyelj arra, hogy szemből jöjjön a fény, mert ha ablak, vagy erős lámpa van a hátad mögött, akkor nem fogsz jól látszódni a kamerában.  

Ha kellemes, rendezett háttérrel jelensz meg, akkor biztosan növeled az esélyét annak, hogy te leszel a befutó. Persze azért azt hozzátennénk, hogy releváns és valid szakmai válaszok is kellenek az interjú alatt, de plusz pontot a környezettel is lehet szerezni.

4. Professzionális megjelenés 

Milyen benyomást szeretnél kelteni? Öltözz ennek megfelelően. A személyes interjúra sem melegítőnadrágban és kinyúlt pulcsiban mennél… Sokan úgy gondolják, hogy a videó interjúkra nem kell kiöltözni, úgyis alig látszik, hogy mit viselünk. Ez hatalmas tévedés, ugyanúgy számít a professzionális megjelenés és ezzel tiszteletet is mutatsz az interjúztató felé. A virtuális interjúknál a fej van a középpontban, így jó ha ápolt frizura és arc várja a kamera másik oldalán ülő interjúztatót! A lényeg, hogy számodra is kellemes látvány legyen a tükörképed, amikor meglátod magadat a kamerában.

Annyi könnyítés van a történetben, hogy mivel a kamera csak a felső testedet veszi, így nyugodtan lehet rajtad mackó nadrág 😉 Ez soha nem fog kiderülni. Húzd ki magad, ülj egyenesen és nézz a kamerába, ez magabiztosságot sugall.  

5.Mosolyogj!  

Elsőre furcsa lehet a laptopodnak mosolyogni, de a személyes találkozón sem póker arccal ülnél, úgyhogy azt javasoljuk, gyakorolj egy kicsit az interjú előtt. Sokkal barátságosabb, közvetlenebb hangulat lesz, ha mosolyogsz és te is jobban fogod érezni magad tőle.  Félreértés ne essék, nem kell megjátszani magadat, de a jelen speciális körülményei között is és normél üzemmódban is, a mosoly mosolyra deríti a másik felet is és jó alap hangulatot teremt. Ami a te malmodra hajtja a vizet az interjú alatt!

Ha jól jönne személyre szabott tanács és instrukció vagy próba virtuális interjúra neveznél be, ami után részletes visszajelzést kapsz szakértőtől, akkor keresd kolléganőnket, jó kezekben leszel nála!