Amikor pár héttel ezelőtt elkezdtek begyűrűzni a hírek a koronavírusról, még a legtöbben nem gondolták, hogy eljutunk idáig a vírus elleni harcban. Aztán teltek a […]
Amikor pár héttel ezelőtt elkezdtek begyűrűzni a hírek a koronavírusról, még a legtöbben nem gondolták, hogy eljutunk idáig a vírus elleni harcban. Aztán teltek a napok és tessék, mégis itt vagyunk, karanténban, home officeban, digitális oktatás közepette és gyártjuk a kovászt amiből kenyeret sütünk.
De vajon miért?
Miért fontos a home office-ban dolgozó, anya, házvezetőnő, óvónő, tanítónő, esetenként fejlesztőpedagógus, gyógytornász, ápolónő szerepben is teljesítő nőknek még egy plusz feladatot felvállalniuk, mikor nem vagyunk rákényszerülve a teljes önellátásra? Ne legyen félreértés, én is belecsúsztam a kenyérsütés csapdájába, volt, hogy éjfélkor fejeztem be a vekniformázást, és tettem be a kovászos kenyeret a hűtőbe pihenni (magam helyett), amikor megálltam egy pillanatra és elgondolkoztam.
Valaki azt mondta nekem: szerintem unatkoznak az emberek, azért sütnek. Van benne valami, de teljesen nem tudok ezzel a gondolattal azonosulni. Azzal a résszel igen, hogy valóban a felgyorsult világból nehézkesebb a megállás. De nem lehet annyira egyszerű, hogy azért sütünk kenyeret, mert nem mehetünk el az Allee-ba megnézni az aktuális toplistás filmet! Azt gondolom, azért több összetevője is van ennek a kenyér-jelenségnek.
Az egyik legfontosabbnak a social media felerősödött hatását látom. Ha már nem találkozhatunk a barátainkkal, legalább like-okon keresztül érezhessük a “társadalom” megbecsülését és szeretetét.
Elég erős még szerintem a katasztrófahelyzet megélése. Egy láthatatlan (és valljuk be, igencsak félelmetes) ellenséggel való szemben állás reakcióját is megsüthetjük kenyér formájában – ha már elfutni nem tudunk előle, lecsapni meg pláne nem, magunkat fejlesztjük túlélővé.
Nem feledkeznék meg a sikerélményről és az egyéni motiváció fenntartásáról, illetve a közösség megtartó erejéről sem. Őszintén szólva, ki ne szeretne sikert-sikerre halmozni nap, mint nap, miközben gondoskodik a családjáról (a magyar ember egyébként is hajlamos etetve szeretni) és ezzel együtt egy aktív, online közösség tagja lenni (igen, én is együtt kovászolok Szabival, és már jobban várom az ő bejelentkezését, mint az Operatív Törzsét). Különben is, látványosabb (és jó esetben finomabb), mint a gyerekek utáni rendrakás.
Egyébként ez a tevékenység egy jó dolog lenne, de mint mindennek, ennek is ára van.
Vajon megéri az utolsó energiáinkkal is még tésztát dagasztanunk, vagy választhatunk más módokat is a fenti jelenségek kezelésére?
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a huzamosabb otthon-lét önmagában rejt veszélyeket. Sokkal hajlamosabbak vagyunk a szerepeinkkel és halmozódó feladatainkkal túlvállalni magunkat, hiszen, ha minden a szemünk előtt van, sokkal nehezebb az elengedés. A work-life balance érzése pedig máris odavan. Ezért a mostani időszakban kiemelten fontos a tudatos figyelem a saját határaink és kereteink megtartására, és a saját magunkkal kapcsolatos megengedés.
Íme pár tipp, amivel ezt könnyebbé lehet tenni:
Szóval egy mondatban összefoglalva: lányok, csak akkor süssünk kenyeret, ha tényleg örömünket leljük benne! ?
Ha pedig úgy érzed, hogy a work-life balance-od akkor borult meg igazán, amikor a kényszer home-office elindult és nem tudod hogy fogod ezt bírni még plusz 2 hónapig, akkor keresd tanácsadóinkat, szívesen könnyítenek a terheden 1-2 jó tippel.
Tudod, a Future Talentsnél már 1 gombnyomással foglalhatsz időpontot konzultációra, csakis online formában, legalábbis még május végéig biztosan!