O. lépés, avagy felkészülés a munkakereséshez

27 August 2019
Patai Krisztina

Tapasztalatok alapján munkakereséshez mindenki akkor kezd hozzá, amikor már nagyon ég a ház. Sajnos nagyon kevés olyan ügyféllel találkoztam munkám során, aki megfontolt szándékkal, pontos […]

Tapasztalatok alapján munkakereséshez mindenki akkor kezd hozzá, amikor már nagyon ég a ház. Sajnos nagyon kevés olyan ügyféllel találkoztam munkám során, aki megfontolt szándékkal, pontos és átgondolt tervvel érkezett volna a CV tanácsadásra, illetve karrier tanácsadásra. – Bíró Márta írása

Amikor már nagyon nem elviselhető a munkahelyi lét, vagy vezető, vagy munkatársak, akkor kezd a legtöbb személy eszeveszett keresésbe. Azt tapasztalom, hogy a munkahelyeken a közösség rendelkezik valódi megtartó erővel. Többektől hallottam már, hogy kizárólag a jó csapat az, ami ott tartja, és ha ez sem lenne, már sokkal korábban hozzá látott volna a kereséshez. Gyakran a fizikai tünetek határáig elmennek az ügyfelek, és akkor kezdenek óriási rohamban keresgélni, és persze az első ledöbbenés is érkezik, ha nem hívják be legalább a 3. kiküldött CV után.

Következzék egy “to do list” azoknak, akik szeretnék tudatosabban kezelni karrierjüket:

1.Tarts mindig fél szemed a pályán, illetve mindig legyen egy update CV-d

Egy jó munkahely maga az álom beteljesülése, viszont előfordult már olyan, hogy 1 évig minden tökéletes és aztán történik egy vezetőváltás vagy csapatváltás, és ami eddig tökéletesnek tűnt, az most kifordult a sarkából.

Ahhoz, hogy ne érjen semmilyen meglepetés, érdemes havonta nézegetni az álláshirdető portálokat, hogy képben legyünk a lehetőségekkel. Az aktuális CV pedig egy kihagyhatatlan pozíció esetében azonnal küldhető, nem kell időt tölteni azzal, hogy frissítsük, hiszen gyakran ott úszik el a lehetőség, hogy „majd frissítem a CV-met és elküldöm”, és természetesen pont a frissítésre nem tudunk időt szakítani a mindennapok áradatában.

2. Tartsd a kapcsolatot azokkal a volt kollégákkal, akikkel szerettél együtt dolgozni, hosszútávon nagyon megéri.

Évente 2-3 üzenetváltás (Linkedin, Facebook, Whatsup, stb.) bármilyen csatornán, amikor is egy gyors üzenetváltásban tudtok egymásról, és évek múltán nem lesz kényelmetlen adott esetben arról beszélgetni, hogy van-e a volt munkatárs munkahelyén számodra nyitott pozíció. Egy ajánlás máig a legjobb módja annak, hogy bekerülj egy új csapatba a megfelelő helyre.

3. Hagyj időt a megfelelő váltáshoz

Mielőtt elszakadna a cérna, és felmondanál, tudd, hogy egy jó munkahely megtalálása minimum 3 hónap, de legalább 1 évig is eltarthat. Persze bármikor ez az idő lerövidülhet, de egy valóban előnyös váltáshoz továbbra is idő kell és türelem, amíg a piacon is megnyílik az a pozíció amiben a szakmai és anyagi téren is megfelelő lesz a váltás.

Ha szeretnél Te is tudatosan felkészülni a váltásra, akkor keresd a Future Talents szakértőit konzultációért. Akár egyetlen alkalom elég lehet, hogy hatékonyan és gyorsan megváltoztasd a feltételeidet!